Met dry needling worden pijnlijke en gespannen plekken, de zogenaamde Triggerpoints, in de spier aangeprikt met een acupunctuur naald waardoor meestal directe ontspanning en pijn vermindering merkbaar is.

Wat zijn Triggerpoints?

Een Triggerpoint, ook wel een spierknoop genoemd, is een hard aanvoelende plek in een spier die behalve pijn ook een uitstralende pijn kan veroorzaken.

Andere symptomen zijn stijfheid, bewegingsbeperking, zwakte van de spier bij aanspannen en coördinatieverlies. Triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een verkeerde beweging, een ongeluk, verkeerde (werk)houding, overbelasting door werk of sport of na langdurige immobiliteit (gips).

Naald in huid prikken

De behandeling

Door het prikken met het naaldje worden spierverhardingen losgemaakt. Het doel is een local switch respons (een korte lokale aanspanning van de spier) op te wekken, waarna de spier zich ontspant. Het kan zijn dat meerdere spieren worden behandeld voor dezelfde klacht. Daarna worden oefeningen voor de behandelde spieren gegeven.

Na de behandeling kan er tot 3 dagen een moe gevoel en een zeurderige pijn in het behandelde gebied worden ervaren; de behandeling werkt dus nog even na. Dit verdwijnt vanzelf.

 

Dry Needling

Hoofdpijn, lage rugklachten, een tennis- of golferselleboog kunnen worden behandeld met dry needling. Over het algemeen is er sneller resultaat met de behandeling van de triggerpoints door middel van dry needling dan met een massage en/of rekoefeningen.

Dry neelding is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling die gegeven wordt door een daarvoor gespecialiseerde fysiotherapeut.

Meer informatie is te vinden op www.dryneedling.nl

Maak een afspraak voor fysiotherapie